ครบรอบแต่งงาน
Life Reflection

ครบรอบแต่งงาน ปีที่ 6

6 ปีจ้า ปีนี้ไม่ลืมวันครบรอบแต่งงานของเราจ้า ปีที่แล้วทั้งฝนและอาร์ชี่ลืมวันครบรอบแต่งงานของตัวเองเฉยเลย จนกระทั่งมีเพื่อนมา tag ในเฟส ปีนี้กลัวลืมฝนเลยพูดถึงทุกวันตั้งแต่วันจันทร์ ฮ่าๆๆ ใช่ว่าจะวางแผนว่าจะทำอะไรที่พิเศษด้วยกันหรอก แค่อยากพูดถึงให้รู้สึก special ฮ่าๆๆๆ เพราะปีนี้ถือว่าเป็นปีที่พีคสุดในชีวิตคู่แต่งงานของเราตั้งแต่เราแต่งงานกันมา ไม่ง่ายเลยตั้งแต่ต้นปี ถ้าจะให้มโนตัวเลขคร่าวๆปีนี้เราจะมีประสบการณ์ด้านลบซัก 55 % กลางๆซัก 25% และมีความสุขดีซัก 20% นี่คือการประเมินจากคนที่คิดว่าตัวเองมองโลกในแง่ดีแล้วนะ ฮ่าๆๆ และตัวฝนเองก็ได้เรียนรู้และเติบโตจากประสบการณ์เหล่านี้ได้เยอะ ได้รู้จักอาร์ชี่ในด้านที่ฝนไม่เคยรู้จักมาก่อน ถ้าให้ลองสรุปเป็นข้อสั้นๆถึงประสบการณ์และสิ่งที่ได้เรียนรู้เกี่ยวกับชีวิตคู่แต่งงานในปีนี้ ก็ได้ประมาณนี้ค่ะ
🌱 การสื่อสารสำคัญมากกกกก บางครั้งการได้ยินสิ่งที่ผู้ส่งสารพูดออกมาอาจจะไม่เพียงพอ บางครั้งเราก็ต้องมองผ่านส่วนที่เป็นคำพูดไป และพยายามทำความเข้าใจถึงว่าอะไรคือความต้องการลึกๆของคนส่งสารกันแน่ อะไรเป็นตัวผลักดันให้เขาพูดหรือกระทำแบบนั้นออกมา ฝนเป็นผู้ฟังที่ไม่ดีเท่าไหร่ แล้วชอบลืมด้วย อาร์ชี่ก็เป็นคนที่ไม่ค่อย express ความรู้สึกหรือความต้องการจริงๆของตัวเองออกมาในหลายๆสถานการณ์ จึงทำให้เกิดความไม่เข้าใจซึ่งกันและกันได้ง่าย ตอนนี้เราก็พยายามพัฒนา skill การส่งสารและรับสารของพวกเราอยู่ค่ะ
🌱รู้จักขอความช่วยเหลือจากครอบครัวและเพื่อนเมื่อจำเป็นจริงๆ ปกติฝนและอาร์ชี่จะไม่เอาชีวิตแต่งงานของเราไปยุ่งเกี่ยวกับครอบครัวของเรามากนัก คือเวลาคุยหรือไปเจอครอบครัวเราก็คุยกันเรื่องของพวกเขา หรือเรื่องทั่วๆไป ไม่ได้เอาปัญหาของเราไปให้พวกเขากังวล แต่ปีนี้ฝนรับรู้ได้ว่าแค่เราสองคนนั้นไม่เพียงพอ ถึงจุดนึงฝนจึงตัดสินใจส่งสัญญาณขอกองหนุนจากครอบครัว และก็ได้รับความช่วยเหลือที่เราต้องการเป็นอย่างมากจริงๆค่ะ รู้สึกว่าเราโชคดีที่มีครอบครัวที่ supportive เสมอ
🌱 self-care และ self-love สำคัญค่ะ รักตัวเองในทีนี้ไม่ได้หมายถึงรักตัวเองแบบเห็นแก่ตัวนะคะ แต่หมายถึงไม่ว่าเราจะอยู่ในสถานกรณ์อะไร เราต้องไม่ลืมที่จะดูแลสุขภาพกายและสุขภาพจิตใจของตัวเองด้วย เพราะเราไม่สามารถที่จะดูแลคนอื่นได้ดีหากเรายังไม่รู้จักที่จะรักและตัวแลตัวเองได้ดีพอ เหมือนต้นไม้ที่จำเป็นต้องเติบโตและแข็งแรงในตัวเองมากพอ จึงจะให้ร่มเงากับผู้อื่นได้ค่ะ
🌱การรู้จักให้อภัยทำให้เราได้ไปข้างหน้าได้อย่างเบาสบายมากขึ้น ฝนเชื่อว่าคนที่เป็นคู่ชีวิตกัน มันต้องมีบ้างแหละที่จะทำร้ายจิตใจกันในบางครั้ง พูดในสิ่งที่ตัวเองจะรู้สึกผิดเมื่ออารมณ์เย็นลงออกไป พูดในสิ่งที่ทำร้ายจิตใจของคนที่ตัวเองรัก และถ้าเราคอยเก็บความไม่พอใจเหล่านี้ไว้เรื่อยๆโดยที่ไม่รู้จักให้อภัยและปล่อยให้มันผ่านไป เราก็จะเหนื่อยและเสียพลังงานไปกับพวกมันแทนที่เราจะได้เอาพลังงานของเราไป focus กับสิ่งอื่นๆที่สำคัญจริงๆค่ะ
🌱อย่าสูญเสียความเป็นตัวเองมากเกินไปเพื่อคนที่เรารัก มันไม่ยั่งยืน อย่างอาร์ชี้ นางพยายามทำหลายอย่างมากที่นางไม่ชอบเพื่อที่จะได้อยู่กับฝน ฝนก็ต้องคอยบอกนางเสมอว่า อาร์ชี่ อาร์ชี่ต้องทำสิ่งที่อาร์ชี่รักและให้ความสำคัญนะ ถ้าอาร์ชี่แค่เดินตามฝนมาเรื่อยๆตามเส้นทางที่ฝนอยากไป แต่ไม่ได้ทำสิ่งที่อาร์ชี่อยากทำจริงๆ อาร์ชี่ก็จะทำได้ไม่นานหรอก หรือทำไปอาร์ชี่ก็ไม่มีความสุข ฝนไม่เคยเชื่อว่าคนที่แต่งงานกันจะต้องอยู่ด้วยกันตลอดชีวิต จะต้องรักกันเสมอไป แต่ฝนเชื่อว่าขณะที่เรายังรักกัน ยังคงเลือกและตัดสินใจอยู่ด้วยกันนั้น เราต้องทำดีต่อกันเอาไว้…
🌱ให้ความสำคัญกับ moment เล็กๆน้อยๆที่เรา enjoy ด้วยกัน เก็บไว้ในกล่องความทรงจำที่ดีของเรา เพราะในอนาคตในขณะที่เราต้องเผชิญกับอุปสรรค พวก moment ธรรมดาๆ ที่ทำให้เรามีความสุขด้วยกันเล็กๆน้อยๆนี่แหละค่ะ ที่จะสามารถช่วยให้เรามีพลังที่จะต่อสู้กับอุปสรรคได้ 😊
…. ปีนี้มาธีมดาร์กหน่อย แต่ประสบการณ์ด้านลบต่างๆที่ฝนได้เจอในปีนี้ ไม่ได้ทำให้ฝนรักนางน้อยลง ตรงกันข้ามปีนี้ฝนรักนางเพิ่มมากขึ้นกว่าปีที่แล้วนะจ๊ะ ฮิ้ววววว
“Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage.” – Lao Tzu
#6thanniversary It has been 6 years since we got married. Fortunately, we don’t forget our wedding anniversary this year. Both Archie and I forgot about it last year until our friend tagged us in a Facebook post. To be sure that we won’t forget our anniversary this year, I kept reminding Archie about it since the start of the week. Lol It is not like we plan to do anything special on our anniversary but I just want to make it FEEL special since this year had been a tough year for us. If I have to come up with a rough number for what we have been through this year, I would say we have around 55% negative experiences, 25% of neutral experiences and 20% of happy experiences and these numbers come from a person who likes to think of herself as an optimist. I’ve learned and grown as a person from these experiences. I’ve also got to know Archie more. The bullet points below might be able, to sum up about what I’ve learned from my marriage this year.
🌱 *Communication is SUPER important.* Sometimes just hearing what our partner say is not enough. And at times we have to work our way past the words to see and understand the urge behind those words. What drives our partners to say what they say. I’m not always a good listener and I also forget things easily while Archie is not good at expressing his feelings or his wants in many circumstances. This lead to our disagreement in many things. We are still working on improving our communication skills.
🌱Know when to ask for help from family and friends. Normally Archie and I don’t really bother our family with our problems. We like going to see them, hanging out with them and have fun with them but we don’t really share what is going on in our household with anyone. Until this year, at a certain point, we realised that just the two of us are not enough so we sent a signal asking for help to our family. We are lucky that we both have a supportive family. Yeah, sometimes, keeping a marriage alive is not just about the two people.
🌱 Self-care and self-love are important but this doesn’t mean that you have to do it in a selfish way. It means that no matter what situations in life we are in, we MUST not forget to take care of our physical health and mental health. We can not take good care of others if we don’t know how to take care of ourselves. Like the trees, they must grow big and strong enough to be able to provide shade for others.
🌱Forgiveness will help us move forward easier and lighter. I believe that in marriage, there are times that we will hurt each other. There are times that we will say things which we will regret once we calm down from our frustrated emotions. There are times that we will say things which will hurt our loved ones. If we keep a record of all of these things and don’t learn to let them go then we will waste our energy on them instead of using our energy to focus on things that really matter.
🌱Don’t lose yourselves in the process of loving someone, it is not sustainable. We shouldn’t always do things that we don’t like in order to be able to be with someone. We need to make sure that we get to do what we love and value. We shouldn’t just tag along on the path that others have chosen for themselves and don’t get to do what we really want. We might be able to do it that way for a while but we won’t be happy. I never believed that a married couple will have to be together forever but while we still love each other, still chose to be together, we should treat each other well and really care for each other. We also need to make sure that our partner is living the life they won’t regret.
🌱We should value the little moments that we enjoy together. Imprint them deep in our memory box. You never know, in the future, these memories of the little moments might become the main source of power for you when you encounter a hardship in life.
…My anniversary status this year is pretty dark but it doesn’t mean that I love Archie less, on the contrary, I love him even more this year than the year before. eiei 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *